lauantai 28. joulukuuta 2013

Mitä suurempi, sitä isompi

en ole vielä antanut periksi
Olen tehnyt keittokirjahaasteeni osina jo Hugh Fearnley-Whittingstallin ja Rachel Allenin suklaahippukeksit ja tulin ajatelleeksi, että ehkäpä Nigella Lawsonillakin olisi tähän asiaan jotain sanottavaa. Ja olihan hänellä. Kirjasta Kitchen löytyi hänen pikkuleipäohjeensa, jota kokeilin tänään, kun aikaa keittokirjahaasteen loppuunsaattamiseen oli vielä neljä päivää.

Nigella sanoi ihan pokkana kirjassaan, että tästä tulee 14 pikkuleipää. Minun taikinastani tuli 18 kpl ja nekin niin suuria, että täytyy puhua isoleivistä. Ei vain pieni ole kaunista. Tai ainakaan hyvänmakuista. Vaikka peruspikkuleipätaikina on melko samanlainen kaikissa ohjeissa, oli tässä kuitenkin tällä erää paras koostumus. Tein pikkumuutoksia reseptiin, sillä se nyt vain on paha tapani.

Suklaahippukeksit Nigellan tapaan eli isoleivät

  • 150 g pehmeää voita
  • 100 g sokeria
  • 125 g fariinisokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 300 g vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • pussinpohjallinen pieniä suklaanappeja, noin 150 g
Ohjeessa neuvottiin sulattamaan voi, mutta minulla oli juuri sopivan pehmeää voita käytettävissäni, joten en sulattanut sitä. Sitten olisi pitänyt olla yksi kylmä kananmuna ja yksi kylmä keltuainen. Minulla oli kaksi huoneenlämpöistä kananmunaa, olin niin rebel, että käytin ne valkuaista erottamatta. Nigella laittoi niinkin ronskisti suklaanappeja, kuin 326 g, mikä lienee joku vakio brittimyyntipakkaus, minä en avannut uutta pussia, vaan ajattelin, että vähempikin riittää.

Kuumensin uunin 170 asteeseen. Otin esille kaksi peltiä ja laitoin niille viimeisiään vetelevät leivinpaperiarkit. Vatkasin sokerit, vaniljatahnan (olen ihastunut nyt siihen uutteen lisäksi, en muista, mitä purkki on meille siunaantunut, olisikohan Annan kaupasta?) ja voin tasaiseksi seokseksi. Lisäsin sinne kananmunat ja vatkasin hieman lisää. Seuraavaksi kaadoin mukaan vehnäjauhot ja soodan ja sekoitin napakalla nuolijalla taikinan tasaiseksi. Viimeiseksi lisäsin suklaanapit mahdollisimman pienellä vatvomisella. Lusikoin jälkiruokalusikallisia taikinaa leivinpaperin päälle. Mukamas jätin isot välit, mutta katin kontit, pikkuleivät levisivät osaksi toisiinsa kiinni paistamisen aikana. Isoleivät olivat uunissa noin 15-16 minuuttia, jonka jälkeen annoin niiden hetken olla kuumalla pellillä ennen kuin siirsin ne ritilän päälle jäähtymään loppuun. 

Näistä tuli tosi hyviä keksejä, vaikkei kauniita eikä söpöjä. Olisi kyllä hauska nähdä, minkä kokoisia keittiöjumalattaren (en puhu nyt Nannasta) cookiet oikein ovatkaan, kirjan kuvista ei voi varmaksi päätellä. Rakenne on mukavan sitkas ja suklaasattumat ilostuttavat suuta. Nämä oikein kiljuvat kuumaa kaakaota, kunhan astia on riittävät iso, että dippaaminen onnistuu. 



Keittokirjahaaste on vaiheessa 29/48
Nigella 9/12
Hugh 7/12
Rachel 7/12
Jamie 6/12




6 kommenttia:

  1. Mua aina kaikki keksiohjeet houkuttaa kovasti, mutta totuus on se, ettei ne tule meillä syödyksi. Ollaan vähän omituisia. Jotkut juusto-pekonipikkuleivät menisivät varmasti viuhuen :)

    Mukavaa loppuvuotta (keittokirjahaasteen parissa)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo poikasosasto yleensä kyllä hoitelee kaikenlaiset leivonnaiset, ellei sitten satu palamaan tai tulemaan suolaa sokerin sijasta tai jotain muuta pikkuvirhettä! :D

      Kiitos samoin sinne mukavaa loppuvuotta!

      Poista
  2. Näyttääpä hyvältä, parhaita keksejä mitä on, ja niitä harvoja joista minäkin tykkään. Meillä näitä menee pellillinen hetkessä, koko perheen mielestä parhaita keksejä. Voisikin joskus kokeilla jotain muutakin reseptiä kuin sitä samaa millä olen leiponut lukioajoista lähtien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei näytä yhtään haittaavan tuo cookieden koko syöjiä :D

      Poista