lauantai 7. joulukuuta 2013

Karpalokakku blogiähkyn poistoon


Tämä kaunis kakku osui silmiini, kun avasin pitkästä aikaa foodgawkerin. Ajatella miten nopeasti ideat ja ohjeet leviävät nykyään. Sweet Pea's Kitchen-blogissa Christina Peoriassa (Illinois) leipoi tätä kakkua toissapäivänä ja nyt minä voin jo kokeilla samaa. Muunsin ohjeen ainemäärät cupeista deseiksi omintakeiseen tarkkuuteeni.
  • 3,5 dl karpaloita
  • 3,5 dl vehnäjauhoja + lusikallinen karpaloiden jauhottamiseen, jos ovat kosteita
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 2,3 dl maustamatonta jogurttia (meillä ei ollut, käytin vaniljanmakuista)
  • 2,3 dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl raastettua luomuappelsiinin kuorta
  • 1 tl vaniljauutetta (jätin pois maustetun jogurtin tähden)
  • 0,8 dl rypsiöljyä
  • nokare voita ja vähän korppujauhoja vuoan jauhottamiseen
Kuumensin uunin 180 asteeseen. Voitelin pitkulaisen leipävuoan ja jauhotin sen makeilla korppujauhoilla. Raastoin appelsiinin kuoren ja mittaisin jauhot valmiiksi, sekoitin suolan ja leivinjauheen jauhoihin. Mittasin sokerin, jogurtin, (vaniljauutteen), appelsiininkuoriraasteen, kananmunat ja öljyn yleiskoneen kulhoon ja vatkasin aineita hetkisen. Lisäsin jauhot muutamassa erässä ja sekoitin taikinan nuolijalla tasaiseksi. Minulla oli jäisiä karpaloita, joten en jauhottanut niitä ennen taikinaan sekoittamista. Kosteat marjat kannattaa jauhottaa, etteivät ne painu niin herkästi taikinassa vuoan pohjalle. Kääntelin karpalot mukaan taikinaan, jonka sitten kaavin valmisteltuun vuokaan. Paistoin kakkua 50 minuuttia, kokeilin tikulla kypsyyttä. Kun tikku tuli ulos kakusta puhtaana, kakku oli kypsä. Paistamisen aikana keitin appelsiinisiirapin kakun kostukkeeksi. Siihen tuli:
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 1 dl sokeria
Mittasin aineet pieneen kattilaan ja keitin siirappia muutaman minuutin. Jätin siirapin jäähtymään. Kun kakku oli kypsä ja jäähtynyt hetken vuoassaan, kumosin sen ritilälle. Pistelin siihen tikulla muutamia reikiä ja sutikoin kakun pintaa jäähtyneellä appelsiinisiirapilla. Jätin kakun jäähtymään kokonaan. Lopuksi sekoitin kuorrutteen, johon tuli:
  • 2 dl tomusokeria
  • 2-3 rkl appelsiinimehua
Mittasin sokerin pieneen kulhoon ja lisäsin sinne vähitellen appelsiinimehua sen verran, että seoksesta muodostui kuorrute, joka oli kaadettavissa kakun päälle ohuena nauhana, annoin kuorrutteen valua reunoilta ylikin ja jätin kakun vielä asettumaan siksi aikaa, että kuorrutekin jähmettyisi.



Illalla meillä on ohjelmassa kulttuuria Jyväskylän Paviljongissa. Siellä esiintyy Leningrad Cowboys yhdessä Venäjän Ilmavoimien Kuoron kanssa. Kammenpyörittäjä suuressa viisaudessaan hommasi meille Vip Cpasiba-liput, johon kuuluu musiikkitarjonnan lisäksi jonkunlainen pikkujoulumenu. Odotan iltaa mielenkiinnolla. Odotellessani yritän päättää kummat upouusista sammareistani puen jalkaani. Se on näitä elämän suuria päätöksiä.



10 kommenttia:

  1. Tulipas tuosta herkullisen näköinen kakku :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja siinä on kiva makuyhdistelmä, ensin maistuu karpalo isosti, sitten hiipii appelsiinikin mukaan:)

      Poista
  2. onhan muuten nätti! melkein leikittelen (keuhkoputkentulehduksessakin...) ajatuksella leipomuspuuhiin ryhtymisellä...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä tätä kakkua, se appelsiinisiirappi teki kivan säväyksen, meikäläisiin kuivakakkuihin tottuneena tämä oli hauska uusi tuttavuus.

      Poista
  3. Kakkukin on varmasti hyvää, mutta kateellisempi olen tötterötukkien konsertista. Kerrankin jotain lähinurkilla ja mä en pääse :( En ala ja meen nurkkaan polkeen jalkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että oli hyvä keikka! Vieläkin soi sopivasti korvissa :D

      Poista
  4. Hieno keikki. Appelsiinisiirappia lukuunottamatta tuo muistuttaa aika paljon meidän muutama viikko sitten tekemäämme karpalokakkua. Appelsiini sopii varmasti hienosti lisämausteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa minäkin muistelin, että teillä oli blogissa samankaltainen kakku.:)

      Poista
  5. Appelsiini ja karpalo onkin varmaan kivoja yhdessä. Pitääkin yrittää muistaa tämä kun joulun perus maustekkaua joku suunnittelee meidän joulupöytään leipovansa.

    VastaaPoista