sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Idioottivarmaa?

talvipyöräilyä 2013
Edelleen minulla on vakaa aikomus selviytyä voittajana maaliin itseasetetussa keittokirjahaasteessani, vaikka hikeä pukkaa ja pian nuo neljä kirjaa tulevat uniinikin, taisivat jo tullakin. Vaikka Jamie's Great Britain on pahasti alakynnessä, en tänäänkään keksinyt sieltä mitään tarpeisiini sopivaa, vaan käytin kolmea muuta kirjaa. 

Koska joulunaikaan on tullut syötyä yhtä jos toista, josta on jäänyt tähdenlentoja, ilahduin kovin, kun huomasin Nigella Lawsonin kirjassa tähteitä hyödyntävän mixed meat pilaf-ohjeen. Minulla oli eiliseltä kaksi sisäfilepihviä ja toissapäivältä tortillatäytekanaa. Pari riisipussin pohjaakin tuli käytettyä pois.
  • 3 rkl maapähkinäöljyä paistamiseen
  • 2 pientä sipulia
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • 1 tl kuminansiemeniä
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • n. 200 g riisiä
  • 0,5 l kanilientä
  • suolaa ja pippuria
  • kaksi pientä eilistä paistoa olevaa naudanlihapihviä
  • pieni rasiallinen tähdekanaa ja paprikaa tortillapäivälliseltä
  • pieni kämmenellinen pinjansiemeniä
  • 1 tomaatti fileroituna ja kuutioituna (korvaamaan granaattiomenan siemeniä)
  • tuoretta korianteria ja persiljaa
Kuumensin öljyn padassa ja kuullotin siinä silputtua sipulia hetkisen. Sulatin kaniliemikalikan. Lisäsin pataan sipulien kaveriksi kuivatut mausteet ja annoin niiden herätä eloon kuumassa öljyssä. Muutaman minuutin päästä kaadoin riisit mukaan ja sekoittelin niitä, niin että ne saivat öljyisen pinnan kauttaaltaan. Lisäsin pataan sulaneen, kuuman kaniliemen ja nostin seoksen kiehumaan, jonka jälkeen pienensin lämmön mahdollisimman alhaiseksi niin, että liemi kuitenkin kiehui. Paahdoin kuivalla pannulla pinjansiemenet ja jätin ne lautaselle jäähtymään ja odottamaan. 

Riisi kypsyi hissuksiin noin 40 minuuttia, etenkin tumma luomubasmati otti enemmän aikaa kuin valkoinen basmati. Kokeilin riisin kypsyyttä maistelemalla ja lisäsin suolaa ja pippuria. Leikkasin tomaatin pieniksi kuutioiksi ja silppusin yrtit odottamaan, samoin leikkasin pihvit ohuiksi suikaleiksi, kanapalat olivatkin ohuita valmiiksi. Kun muu ruoka oli valmista ja riisi kypsää, lisäsin lihat pataan kuumenemaan. Kuuman ruoan lusikoin isoon vatiin ja ripottelin päälle tomaattikuutiot, yrtit ja pinjansiemenet. Vadin reunoille nostin Rachelin ohjeella tekemäni parsakaalilisäkkeen.

Pilahvin valmistuessa pilkoin isohkon parsakaalin pään lohkoihin, jotka esikypsensin höyryssä melkein kypsiksi. Kun pilahvi alkoi olla melkein kypsää, kuumensin suurella pannulla 2 rkl oliiviöljyä ja kuullotin siinä teelusikallisen valkosipulimurskaa. Nostelin melkein kypsät parsakaalipalat öljyyn ja raastoin päälle yhden luomusitruunan kuoren ja hieman parmesaania. Maustoin lisäkkeen suolalla ja pippurilla. 

Jälkiruokana meillä oli Hugh'n crème brûlée. En nyt tiedä miten tämä pitäisi tulkita, sillä hän kirjoitti sen olevan idioottivarma. Neljän hengen annokseen käytin:
  • 3,3 dl purkin kermaa
  • 4 kananmunankeltuaista
  • 75 g sokeria
  • vaniljatanko siemenet raaputettuina
Olen aikaisemmin tehnyt wanna-be-brûléen keittämällä kastikkeen kattilassa ja hyydyttämällä jääkaapissa. Nyt halusin kokeilla oikeaoppista uunissa, vesihauteessa kypsentämistä. Kuumensin uunin 150 asteeseen ja keitin valmiiksi pannullisen vettä keittimessä odottamaan. Asetin uunipellille pienemmän uunivuoan ja siihen neljän pientä annoskuppia. Kuumensin kerman ja vaniljansiemenet (vaniljatanko mukana) lähes kiehumispisteeseen. Jätin seoksen hieman jäähtymään ja vatkasin sillä välin keltuaisia ja sokeria hetkisen. 

Kun kerma oli hieman jäähtynyt, kaadoin sen keltuais-sokeriseokseen ja sekoitin kaikki tasaiseksi seokseksi. Poimin vaniljatangon kyydistä. Annostelin seoksen tarjoilukuppeihin ja kaadoin pieneen vuokaan annoskuppien ympärille kiehuvankuumaa vettä kuppien puoliväliin asti. Siirsin pellin vuokineen päivineen uuniin kypsymään. Hugh väitti, että jälkkäri hyytyy puolessa tunnissa ja sen tulisi olla hienoisesti hyllyvää vielä tässä vaiheessa. Tässä aloin epäillä, mitä se idioottivarmuus nyt tarkoittikaan, sillä kastike oli edelleen aika juoksevaa. Annosten pinta alkoi loivasti ruskettua, joten peittelin ne foliolla ja paistoin lisää samalla, kun hääräsin päivällisen kimpussa. 

Kun brûléet olivat olleet uunissa lähes tunnin, nostin ne ulos jäähtymään. Aterian jälkeen ne olivat jo ihan viileitä. Sirotin pinnalle ruokosokeria ja Kammenpyörittäjä otti isojen poikien tohottimensa ja poltti pintaan sievän karamellikerroksen. Se raksahti kivasti ja täytyy sanoa, että kastike maistui todella hyvältä, muttei se ollut hyytynyt ollenkaan niin paljon, kuin olisin toivonut. Johtopäätökseni on siis se, etten ole idiootti, koska en onnistunut tässä nyt täydelleen. Jätän useimmat möhlingit kertomatta blogissa, mutta tämä pääsee nyt postaukseen asti, sillä hätä ei lue lakia ja tarvitsen pisteen haasteeseeni. Eikä maussa tosiaankaan ollut valittamista. Joku meni aineiden mittasuhteissa pieleen, kun kastike ei hyytynyt, tai käsitin tekniikan jotenkin pielukseen. Saa neuvoa. 

kuvitellaan, että kaikki on hyvin


Keittokirjahaaste edistyi tällä sessiolla osat 36-38/48
Nigella 11/12
Rachel 11/12
Hugh 10/12
Jamie 6/12

EDIT: Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään kaikki jämäruokia käsittelevät postauksemme.





8 kommenttia:

  1. Uskomaton loppukiri menossa! Ei voi muuta sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämmönen elämänasenne mulla vähän tahtoo olla, mitä kiireempi, sen parempi :D

      Poista
  2. :-D Ihan oikean johtopäätöksen vedit! Olisko vaatinut pidempää kypsennystä & miedommalla lämmöllä..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiiä, ehkä, vaikka ylitin reilusti Hugh'n neuvoman ajan. Tai sitten luin huonosti.... Oli kolme keittokirjaa pinossa auki monesta kohtaa, jostain kumman syystä :D

      Poista
  3. Sinulla on kyllä hurja kokkausvauhti päällä. :) Paahtovanukas on yks meikäläisen lempijälkkäreitä, suht samalla tavalla ja mittasuhteilla olen sitä tehnyt. Ainoa pikku ero on, että olen sulattanut sokerin siihen kuumennettavaan kermaan ja antanut sen kerman ihan kiehahtaa. Ja uunissa olen tosiaan antanut olla kypsyä tunnin, puoli tuntia ei tunnu riittävän...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä, tiedä vaikka kokeilisin vielä uudelleen, kunhan tämä rytäkkä on ohitse :)

      Poista
  4. Minä tein tänään ihan tuon kirjan ohjeen mukaan, paitsi pienensin annoksen perheelle sopivaksi eli neljälle, sekä paistoin vähän kauemmin, n. 40-45 minuuttia. Se minkä tein eri tavalla kuin sinä, niin en käyttänyt kiehuvaa vettä, vaan "hand-hot", niinkuin Hugh sanoi, eli niin kuumaa kuin kraanasta tuli. Tein elämäni ekan creme bruleen, ja se onnistui ihan täydellisesti :) eli taidan olla idiootti? Se hyytyi siis juuri sopivaksi, ja oli yksi parhaista bruleista mitä olen ikinä syönyt, ehkä kerran jossain ulkomailla parempaa.... Niin, astiana minulla Illusia-sarjan sokerikot, eli vähän laakeammat astiat kuin sinulla, mutta ei kuitenkaan sellaiset matalan laakeat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio tuo veden lämpötila! Nuo minun kupit ovat tosi pieniä, tuskin desin vetoisia, joten ajattelin, ettei se olisi este hyytymiselle. Pitää kyllä kokeilla uudelleen ja ottaa sekin huomioon, mitä toisaalla sanoit kermasta. :)

      Poista