keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Syötiin töissä Hävikkiviikon merkeissä


Meillä oli tänään töissä porukkalounas, jonka masinoin Hävikkiviikon merkeissä. Pyysin eilen työkavereita tuomaan tänään kotoaan raaka-aineita, jotka sopisivat kasvissosekeittoon tai jälkiruokaan. Vähän nahistuneet tai päivämääräuhanalaiset kelpaisivat hyvin. Kehotin heitä varmistamaan kotihengettäreltään, etteivät vie mitään sellaista, mistä juuri piti tehdä päivällistä. Olin hieman epäileväinen, miten hyvin kollegat muistaisivat koko juttua, eivätkä epäilykseni aivan turhia olleetkaan. Tosin itsekin unohdin chilin ja porkkanat, kun lähdin aamulla ennen viittä kotoa. Saimme kuitenkin kasaan aivan kelpoisan lounaan, ilman että tarvitsi käydä kaupassa. Kukin ruokailija laittoi kahvikerhon säästösikaan muutaman euron ja sehän on hyvä juttu, sillä juhlat ovat taas tulossa.

Laitoin keittoa varten kasviksia paahtumaan uuniin heti ensimmäisellä tauollani. Isoon uunivuokaan meni tomaatteja, chili (anteeksipyyntö sinulle, jonka chilin käytin jääkaapista), pari perunaa, paprikaa, iso bataatti, sipuleita, valkosipulia ja  porkkanoita. Laitoin hieman oliiviöljyä päälle ja paahdoin kasviksia 200 asteessa noin tunnin verran. 

Samaan aikaan aloitin leipätaikinan valmistamisen. Askarteluvastaava oli ihastunut loppukesän Glorian Ruoka & Viini-lehden kansikuvaleipään ja kysyi, voisinko tehdä sellaista. Menin tavalliseen halpaan ja lupauduin kokeilemaan. Aivan kaikkia aineita meiltä ei löytynyt ja muutenkin tein pieniä sovelluksia. Aluksi kaksinkertaistin ohjeen, sillä meitä oli lounasaikaan 8-9 henkilöä paikalla. Tuplaaminen oli tarpeetonta, sillä leivistä tuli suuria. En laita tähän leipien ohjetta tarkemmin, koska iLuuri-kuva oli aivan tärähtänyt, enkä tahdo sitä julkaista. Mutta tuosta 6/13 numerosta ohje löytyy ja voin vakuuttaa, että mozzarellalla, porkkanasuikaleilla, tomaateilla ja pähkinöillä täytetyt leivät olivat oikein hyviä.

Jälkiruoaksi tein kaikkien työpaikkalounaiden jälkiruokien äitiä, hedelmärahkaa. Olin ottanut kotoa 6 appelsiinia (sitrusten vähentämisoperaatio on edelleen menossa), jotka fileroin. Tölkeistä otin ananasta ja persikkaa. Makeutin kerma-rahkaseoksen hunajalla ja sekoitin hedelmät mukaan. Raastoin pinnalle tummaa suklaata. Se olikin hassu juttu, jostain syystä suklaaraaste oli niin sähköistä, että se lenteli ympäri keittiötä.

Lopuksi valmistelin keiton loppuun, käytin kasvikset mikserissä muutamassa erässä kiehuvan vesitilkan kanssa. Kaadoin soseutuneet kasvikset kattilaan ja lopuksi lisäsin mukaan purkillisen kookosmaitoa. Kuumensin keiton ja maustoin sen vielä suolalla, pippurilla ja chilihiutaleilla. Keittoannoksen pinnalle ripottelimme T:n tuomia fetakuutioita. 

Oli oikein hauska kokata työporukalle yhdessä tuomistamme raaka-aineista. Jos ruoassa oli jotain moittimista, se tehtiin hienotunteisesti selkäni takana. Olisi kiva toistaa tämä konsepti hieman pitemmällä varoitusajalla, niin useampi voisi osallistua tuomalla raaka-aineita.

10 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Oli hassua toivoa, että voi kun työkaveri toisi pari porkkanaa tai nahistuneen lantun :D

      Poista
  2. Kuulostaa ihanalta... Jos saan kysyä (blogiasi vasta vähän aikaa seuranneena ja siksi urpona) niin millä alalla oot töissä?? Tai lähinnä millaiselta työpaikalta löytyy moinen keittiö sekä aikaa tuollaisten herkkujen valmistamiseen? Nimimerkki rahkaa ja hapankorppuja tuurilla, pähkinöitä jos ei vaan EHDI edes vessaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kauhean tarkkaan ole blogissa kertonut työjuttuja, mutta meillä tosiaan on ihan täyskeittiö taukotiloissa, mikä on mukavaa. Välillä on kiire ja silloin mennään kupla ottassa eikä kerkiä syödä, mutta kun on hiljaisempaa, on aikaa syödä ja tehdäkin ruokaa :)

      Poista
  3. Teillä on varmaan keskimääräistä kivempaa töissä :) Edelliseen kommentoijaan liittyen olisi hauska tietää tilaston kautta, minkä alan ihmisiä ruokabloggaajat yksityisessä elämässään ovat. Vaikken minäkään halua päivätyöstäni nykyistä enempää blogissani kohista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On meillä aika kivaa :) Joo, kukin tietty itse määrää, minkä verran kertoo.

      Poista
  4. Pitäiskö vaihtaa alaa ja tulla teille töihin :) Meilläkin on töissä joskus kesäkuussa tehty porukalla ruokaa pihan grillikatoksen muurinpohjapannulla. Pakastevihanneksista ja broiskusta lisukkeineen on saatu kelpo evästä ja lounastauko on sujunut oikein rattoisasti. Siinä vaiheessa, kun syöjiä alkoi olla 25, laantui parin aktiiviruuanlaittajan into vähäsen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vielä vähän horjuva tuo isomman porukan ruokkimisen kokemus, noin 10 henkeä hoituu kyllä, kun suunnittelee. Yli kaksikymmentä on jo paljon.

      Poista
  5. Ihan loistava idea tämä ja kiva että työkaverit lähtivät mukaan :) Toivottavasti porukka ottaa tästä vinkkiä, noinhan voisi tehdä joskus muulloinkin kun hävikkiviikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, poimin idean Kuluttajaliiton kutsusta mukaan Hävikkiviikkoon, siellä ehdotettiin vaikkapa työpaikan nyyttäreitä.

      Poista