sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Suunnitelmien muutos, tarte tatin päärynöistä

Äh, kaikki ostamani persikat olivat eritavoin pilallisia. Olisi pitänyt ostaa nektariineja, ne ovat jotenkin varmempia hedelmiä. Onneksi meillä oli muutama päärynä, joten tein sitten niistä jälkiruokaa. Vastoinkäyminen persikoiden suhteen latisti tunnelmaa sen verran, että kaivoin pakastimesta valmiin taikinan, jonka sitten käytin päärynätäytteiseen tarte tatiniin. 

Kuorin 3 päärynää ja halkaisin ne. Kuopaisin siemenkodat pois. Nostin tatinvuoan kaasuliekille ja lusikoin 4 rkl fariinisokeria vuoan pohjalle ja sille kaveriksi noin 50 g voita. Kuumensin seoksen ja asettelin päärynäpuolikkaat vuokaan. Kun taikina oli sulanut, kaulin sitä ohuemmaksi ja leikkasin siitä pyöreän kiekon. Nostin taikinan vuoan päälle ja tukin taikinan reunat vuoan reunoilta päärynöiden alle. Paistoin tatinia 180 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes taikinan pinta oli kauniin värinen ja tuoksu kieli kypsyydestä. Annoin piiraan levätä vuoassa noin kymmenen minuuttia ennen kuin asetin tarjoilulautasen vuoan päälle ja varovaisesti käänsin vuoan alassuin lautaselle. Tarte tatin lähti kokonaisena irti lautaselle ja söimme sen hyvällä jälkiruokahalulla jäätelöpallon ja kahvikupillisen kera.


12 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä! Itse en ole vielä koskaan tehnyt tarte tatinia, omenasta tai muutoin. Ehkäpä vielä rohkaisen mieleni... :)

    VastaaPoista
  2. Jos varasuunnitelmalla päätyy johonkin noin herkulliseen, voit huoletta unohtaa ne pilaantuneet persikat. Näyttää aivan jumalaiselta ja vielä niin kauniskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karamellisoituminen onnistui aika täydelleen:)

      Poista
    2. Sitä juuri ihastelinkin. Kannattaa taputella hiukan itseä olkapäälle tuollaisen supersuorituksen jälkeen.

      Poista
  3. Ihanan näköinen! Mikähän mutka mulla on päässä, kun en uskalla ikinä ryhtyä tarte tatinin tekijäksi?

    VastaaPoista
  4. Kokeilimme vasta tarte tatinia helpolla reseptillä. Ei onnistunut, ei sitten alkuunkaan. Tuo sinun versiosi pelastaa Tatinin tätien maineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun vielä tekee itse taikinan, voi olla oikein tyytyväinen itseensä, tuo kaupantaikina oli hieman nolo sivujuonne.

      Poista
  5. Herkullisen näköinen! Näyttää ihan täydelliseltä kaikin puolin!

    VastaaPoista