keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Lohirillette ja Keltainen Paholainen


Ranskalaisten kalaruokaohjeiden löytäminen on tuottanut minulle melkoisia vaikeuksia. Löysin kuitenkin kivan rillette-ohjeen. Tarkastelin monia ohjeita, mutten ole aivan varma, kuinka aitoa rilletteä tein. Otin neuvot tähän helppoon herkkuun tästä blogista.
  • 300 g ruodotonta ja nahatonta lohta
  • 200 g savustettua lohta (käytin lämminsavua)
  • 6 minikokoista suolakurkkua
  • puolikas punasipuli
  • luomusitruunan kuori ja mehua
  • 200 g ranskankermaa
  • suolaa
  • pippuria
  • ruohosipulia
  • tilliä
Ensimmäisenä kypsensin raa'an lohen. Se olikin valmiiksi ruodotonta, poistin vain nahkan. Asetin palan padan pohjalle ja kaadoin päälle niin paljon kiehuvaa vettä, että kala peittyi kokonaan ja oli muutaman sentin upoksissa kuumassa vedessä. Laitoin kannen padan päälle ja jäin odottamaan. Noin puolessa tunnissa kala oli juuri ja juuri kypsynyttä. Nostin palan leikkuulaudalle ja poistin nahan alta paljastuneen ruskean rasvan. Kuivasin palan talouspaperiarkilla ja annoin kalan jäähtyä. Sitä odotellessani leikkelin sipulin ja ruohosipulin sekä pikkukurkut pieneksi silpuksi.  Raastoin kulhoon sitruunan kuoren. Nostin kaikki kulhoon ja pienin sinne mukaan savulohen, siitä piti nyppiä ruotoja pois. Kun kypsentämäni lohi oli jäähtynyt, pienin senkin mukaan ja sekoitin ensin sormin kaikki ainekset kunnolla, ennen kuin lisäsin mukaan ranskankerman. Sekoittelin, maistelin, laitoin hieman suolaa, pippuria ja paljon tilliä. Raikastin rilletteä sitruunamehulla ja laitoin kulhon jääkaappiin odottamaan. 

Söimme rilletteä patonkiviipaleitten päällä, pidimme kaikki kovasti tästä kalaherkusta. Loppu menee varmaankin vielä paahtoleivällä tai ruisleivälläkin patongin mentyä loppuun. Mietin, voisiko aivan pieneksi silputut oliivit tai kaprikset tehdä terää tähän?


Tour de Francen 17. etappi, henkilökohtainen aika-ajo ajettiin 32 km mittaisena Embrunista Chorgesiin. Lähetyksen alun haastatteluissa puitiin aika paljon eilistä etappia ja hieman siinä oli syyttelyä puolin ja toisin, kuka oli varomaton ja kuka otti tarpeettomia  riskejä. Tänään vesisade sotki osan etapista, kova vesisade pudotti nopeuksia ja teki tiet liukkauksi osalle ajajista. Andy Schleck yllätti positiivisesti onnistumalla hyvin aika-ajossa, mutta teki moni muukin. Kovinta vauhtia piti taas Chris Froome, vaikka niin kovasti toivoin, että Alberto Contador olisi saanut yhden etappivoiton. Toiseksi Alberto kuitenkin ylsi ja nousi yhteiskilpailussa toiselle tilalle.  Huomenna ajatetaan rankka vuorietappi, Gap-Alpe d'Huez, 172,5 km.

Ranskalaiset viljelijät blokkasivat mäkkärin, pikaruoka ei ollut heidän suosiossaan ainakaan muutama vuosi sitten

Kammenpyörittäjä pelasti tänään ikkunaan törmänneen ja sadevesitynnyriin pudonneen peippopojan, kohta se lähtikin jo lentoon, kunhan aikansa kuivatteli sulkiaan


12 kommenttia:

  1. Suloisen räjähtänyt pikkupeippo.
    Mekin olimme kerran hieman vaikeuksissa moottoritien liittymiä tukkineiden traktorien takia.
    Minäkin toivoin Alpon voittoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ranskassa on lupa odottaa mitä vain, eikä se ole huono puoli maassa. Se peippo säästi henkensä, kun kuulimme kopsauksen ikkunaan ja K heti lähti katsomaan, kuka ja missä.
      Kiva kun sinäkin olisit toivonut Alpon voittoa :) Mutta kokonaiskisa säilyi kiinnostavana.

      Poista
  2. Luulenpa, että ne kaprikset voisivat sopia rilletteen hyvin!

    VastaaPoista
  3. ja vihreät silputut oliivit ;)

    Tämä lohirillette vaikuttaa oivalta herkulta tarjottavaksi isommallekin joukolle noutopöydässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, oli helppoa tehdä ja nopeaa, hyvä juhlatajoaminen, kunhan vain saa pidettyä kylmänä tarjoilun ajan:)

      Poista
  4. Nam! :) Tätä reseptiä pitää kokeilla!
    Tuo jäähtyvässä liemessä kypsennys
    http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/06/jaahtyvassa-liemessa-kypsennettya-lohta.html
    tekee lohesta ihan täydellisen. Kypsyys on just eikä melkein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tuo oli eka kertaa, kun kokeilin tuota tekniikkaa, ei jää viimeiseksi kerraksi!

      Poista
  5. Kuulostaa herkulliselta, ja uskoisin, että kaprikset vois olla mahtava lisä.

    VastaaPoista