perjantai 5. heinäkuuta 2013

Kesäinen alkudrinkki ja lyonilaiset perunat


Olen ihan viikkopöllönä, sen se lomailu tekee, ei meinaa pysyä kalenterin laidalla. Olen luullut koko päivän, että on lauantai. Jossain vaiheessa minulle kerrottiin, että onkin perjantai. Kyllä sekin kelpaa. Sukulaisvierailun kunniaksi meillä oli aterian alkuun kesäinen drinkki, jossa hyödynsimme viime viikolla Kokit ja potit-Hannelen neuvoin keittämääni raparperi-karpalosiirappia ja kuivaa ranskalaista samppanjaa. 

Kaunis kesäsää houkutti loimuttamaan lohta ja sen lisäkkeeksi valmistin Tour de Francen hengessä lyonilaisia perunoita. Bongasin ohjeen foodgawkerista tällaisesta blogista. Kuuden hengen sovellettuun annokseen  käytin:
  • 1 kg uusia siikliperunoita
  • 2 nuorta sipulia
  • ruohosipulia
  • persiljaa
  • rakuunaa
  • suolaa
  • pippuria
  • voita paistamiseen
Pesin perunat ja höyrytin ne melkein kypsiksi asti. Leikkasin perunat pitkittäin muutamaan viipaleeseen.    Perunoiden kypsyessä leikkasin sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kypsensin ne voissa pehmeiksi. Nostin kuullottuneet sipulit lautaselle odottamaan. Sopivasti ennen kalan valmistamista (miesväki hoiti kalahommat) paistoin perunaviipaleet voissa molemmin puolin, niin että niiden pinnat olivat rapeita. Levittelin perunaviipaleet uunipellille öljytyn leivinpaperin päälle. Juuri ennen kuin kala alkoi olla valmista, loppukypsensin perunat uunissa 220 asteessa. Sekoitin niihin pehmeät sipulit ja ison kourallisen silputtuja yrttejä, maustoin lisäkkeen ruohosipulisuolalla ja pippurilla. Lyonilaiset perunat  nousivat aterian kunkuksi ja tulivat syödyksi viimeistä viipaletta myöten loimulohen kanssa. 


Tour de Francessa ajettiin Montpellieristä Albiin 200,5 km matka. Näimme kirpakoita nousuja ja kaunista kesäistä Ranskaa. Jukka Pakkanen sanaili lähetyksen aluksi, muttei meillä ollut juuri silloin aikaa kuunnella, palaamme tallenteeseen huomenna. Porukan hännille jäi kirimiehiä sisältänyt joukko, joka päätti jo hyvissä ajoin, ettei tänään yritetä tämän enempää, vaan ajetaan aikalailla sunnuntaityyliin. Pääjoukko ajoi kolmen miehen kärkeä kiinni raivokkaasti ja onnistui siinä muutama kilometri ennen maalia. Loppukirissä suosikkikukkoni, Peter Sagan ylitti maaliviivan ensimmäisenä. Daryl Impey jatkaa keltaisessa paidassa. 

4 kommenttia:

  1. Olipahan jännä loppukiri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ja tykkään siitä, ettei Peter enää tuuleta pelottavan aikaisin. Hänellä on muuten aika amisviikset tälläerää:D

      Poista
  2. Tuon drinkin nimi voisi olla Kir Campa. Se on kyl nätti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Siellä Nannan terassilla näitä jo kaadettiin yhteen jos toiseenkin lasiin :D

      Poista