tiistai 16. heinäkuuta 2013

Campasimpukan 500. postaus - Steak au Poivre


Olen muutamaan kertaan kolossaalisesti epäonnistunut naudan ulkofileen kanssa, olen lähinnä päätynyt kuivattamaan sen perusteellisesti. Päätin kokeilla uudelleen ja eilisellä kauppareissulla mukaamme lähti vähän yli kilon palanen ulkofilettä. Etsin eilen, Tourin vapaapäivänä, ranskalaista tapaa valmistaa tätä lihapalaa. Löysin foodgawkerin haulla Patio Daddio BBQ-blogiin laittamalla hakuun sanat french ja sirloin. Tuloksena oli houkutteleva ruokalaji nimeltään Steak au Poivre, suomeksi pippuripihvi. Tavallisemmin se tehdään sisäfileestä, mutta tämäkin onnistui hienosti. 

Otin lihan lämpenemään noin pari tuntia ennen paistamista. Lämmitin uunin 150 asteeseen. Siivosin lihapalasta vähäiset kalvot pois ja ripottelin pintaan suolaa. Öljysin pinnan kevyesti oliiviöljyllä ja laitoin oikein runsaasti juuri jauhettua mustapippuria lihan pintaan joka puolelle. Kuumensin isolla pannulla lusikallisen voita ja saman verran oliiviöljyä. Annoin niiden kuumeta niin kauan, että vaalea vaahto kuoli pois ja rasva alkoi aavistuksen tummeta. Nostin ulkofilepalan pannulle ja paistoin sitä molemmin puolin pari minuuttia. Asetin lihan sitten uunipellille foliopalasta tehtyyn "ammeeseen", jolla halusin kerätä mahdollisen paistoliemen talteen. Tökkäsin lihaan lämpömittarin anturin ja asetin tavoitelämmöksi 53 astetta. Samalle pellille lihan molemmin puolin laitoin muutamia esikeitettyjä perunoita lyttypotuiksi ja kirsikkatomaatteja. Maustoin perunat oliiviöljytilkalla, ruohosipulisuolalla ja pippurilla. 

Kun liha saavutti 53 asteen sisälämmön, otin pellin pois uunista. Nostin lihapalan uudelle foliopalalle, poistin lämpömittarin anturin ja käärin lihan tiukasti muutamaan kerrokseen foliota asetttumaan. Kaadoin uunipellillä olleelta foliolta talteen paistoliemen, sitä oli noin desin verran. Sauvajyvänen neuvoi painokkaasti ulkofilepostauksessaan, että lepuuttaminen on aivan välttämätöntä, eikä sen kanssa saa hosua. Onneksi oli kastike tehtävänä, joten liha sai levätä noin 25 minuuttia. 

Olin jättänyt paistinpannun odottamaan pesemättömänä kastikkeen tekoa varten. Sillä oli hieman voita ja paljon pippuria valmiiksi. Kaadoin paistoliemen pannulle ja raaputtelin puulastalla kaikki makupartikkelit liemeen. Holautin pannulle noin puoli desiä konjakkia ja liekitin sen (olin ulkona grillin sivupolttimolla hommissa), annoin liemen kiehua kasaan hetkisen aikaa, ennen kuin lisäsin mukaan noin desin verran kermaa. Kastike ei kaivannut sen enempää suolaa kuin pippuriakaan, se kiehui kasaan sen aikaan, kun leikkasin lihan ohuiksi viipaleiksi. 

Nostelin lämmitylle vadille lihaviipaleita, lyttypottuja ja paahdettuja tomaatteja, lurittelin kastiketta päälle ja asettelin pinnalle tuoretta timjamia, tämän hetkistä suosikkiyrttiäni. Otimme nopeat kuvat, sillä nälkä kyllä kasvoi katsoessa! 

Pidimme kaikki tästä ruoasta todella paljon, lihasta eivät nesteet karanneet, mureus oli optimaalinen, sopiva punainen vivahdus oli tallella ja pippurinen pinta oli maukas. Kastike oli toinen onnistuminen kastikerintamalla peräkkäin ja lyttypotut hävisivät vadilta nopsasti. Olen oikein iloinen!


Tourin 16. etappi ajettiin kauniissa säässä. Ensimmäisenä ehti maaliin Movistarin Rui Costa. Kaukana  etapin kärjen takana Chris Froome ja Alberto Contador kävivät omaa taistoaan, mutta tulivat kuitenkin maaliin samalla ajalla. Huomenna on vuorossa henkilökohtainen aika-ajo.

28 kommenttia:

  1. Onnea 500. postauksen ja onnistuneen steak au poivren johdosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olen tosi hyvällä tuulella, kun en pilannut sitä lihapalaa :D

      Poista
  2. Ah, näyttää todella hyvälle lihalle! Tätä pitää kokeilla joskus ja pitää ehdottomasti muistaa lepuuttaakin joskus :) Onnea 500. postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä ja jos ei meinaa malttaa lepuuttaa, ottaa jonkun vahdiksi, ettei pääse liian aikaisin leikkaamaan :D
      Kiitti, onhan sitä aika monta kertaa tullut painettua "julkaise"-nappia!

      Poista
    2. Hih, tarkistin muuten omani, 498 postausta ;) Perästä tullaan, ja pian :D

      Poista
  3. Onnea, 500 postausta on vaatinut paljon tekemistä!

    VastaaPoista
  4. 500 postausta! Upeeta Campa!
    Hyvän näköinen setti myös.

    VastaaPoista
  5. Ihanan näköistä lihaa. Ja onnea puolikkaasta tonnista, se on hieno määrä hienoja postauksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle ja postauksellesi, tottelin sitä ja onnistuin hyvin :)

      Poista
  6. Lihaa odottavan aika on usein piiiiiitkä...
    Eivät sitten kunnolla näyttäneet sitä Alpon ja Riston epäonnistunutta kurvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta, ei siitä saanut selvää, että kumpi möhli vai kumpikin :)

      Poista
  7. Onnea 500. postauksesta! Ja kiitos samalla meidän lukijoiden viihdyttämisestä ja inspiroimisesta.

    VastaaPoista
  8. Onnea 500. postauksesta, hieno määrä! :)

    VastaaPoista
  9. Onnea kunnioitettavasta määrästä postauksia!

    Steak au poivre näyttää mielettömän herkulliselta – ihan vesi herahtaa kielelle kuvia katsellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kävin sinunkin blogistasi lukemassa monta filepostausta, tarvitsin tukea edellisten epäonnistumisteni vuoksi :) Nyt en enää pelkää ulkofilettä!

      Poista
  10. Onpa oikein onnistunut juhlapostausruoka (ja olet ollut ahkera postaaja, hienoa)! Näillä opeilla voisi lähteä kokeilemaan hommaa omassakin köökissä. Paitsi liekittämistä, se yhä vain jänskättää.

    VastaaPoista
  11. Mahtavaa! Onnea 500. postauksesta!

    VastaaPoista
  12. Onnittelut blogiin ja lihan kypsäyksestä, juurikin noin! Postauksissa taidan olla tovin jäljessä, täältä tullaan!

    VastaaPoista