keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Burrata Nannan suosituksesta


Jokunen viikko sitten Nanna Kaikki äitini reseptit-blogista oli tehnyt kiinnostavalta kuulostavaa mozzarellajohdannaista, burrataa ja minä tein heti virtuaalisen muistimerkin aivoihini, että minä kans. Sittemmin tässä on ollut (muka)kiirettä, enkä ole ehtinyt palata Nannan postaukseen ennen tätä aamua. Muistin, että Nannan mukaan burratan pitää tekeytyä jääkaapissa yön yli, mutta arvelin pitkän päivän kelpaavan yhtä lailla. Niin minä aamusta heti ryhdyin burratahommiin. Näin se kävi:
  • 2 palloa buffalomozzarellaa
  • 1 l vettä
  • 0,5 dl suolaa
  • 2 dl kermaa
  • ripaus suolaa
Ennen tarjoilua burrataan tulisi vielä:
  • ripaus suolaa
  • silputtua ruohosipulia 
  • silputtua basilikaa
  • (loraus kermaa, jos seos olisi liian paksua)
Kiehautin tuhdisti suolatun (se 0,5 dl) veden kattilassa ja käänsin liekin kattilan alta pois. Nostin mozzarellapallot lusikalla kattilaan ja annoin niiden lillua siellä kolme minuuttia, jonka jälkeen nostin ne lävikköön hetkeksi jäähtymään. Vain niiden pinta oli lämmin, sisältä ne olivat vain haaleita. Revin juustopallerot sormin suikaleiksi, jotka kokosin kulhoon. Musertelin niitä vielä pienemmiksi muruiksi ja sekoitin mukaan kerman ja hieman suolaa. Laitoin seoksen kelmulla peitettynä jääkaappiin "yöksi", eli työpäivän ajaksi. 

Iltasella järjestin meille mukavan yhteisen iltapalan burratan parissa. Otin ensin juustokulhon jääkaapista pöydälle lämpenemään. Leikkasin rapeakuorisen patongin vinottain viipaleiksi ja lurittelin paloille hieman oliiviöljyä ja ihanaista bruschetta-maustetta. Sekoitin isolla lusikalla juustomassaa, joka muistutti löysähköä raejuustoa, maustoin sen suolalla, pippurilla, ruohosipulilla ja basilikalla. Valmistin tomaattisen lisäkkeen, jonka aineksina olivat:
  • 1 iso pihvitomaatti
  • 2 pientä tomaattia, jotka eivät muistaneet nimeään, vaikka kysyin, punaisia ja pyöreitä olivat
  • 1 pieni punasipuli
  • ruohosipulia (anteeksi Nanna, aloin heti säveltää)
  • basilikaa
  • (valkosipulin kynsi, jota en laittanut, aamulla minulla on heti oppilas hoteissani, ei saa haista eiliselle)
  • 1 rkl balsamicoa
  • pippuria 
  • oliiviöljyä
Leikkelin tomaatit karkeisiin lohkoihin ja sipulit silpuksi. Kuullotin sipulia hetkisen oliiviöljyssä ja lisäsin sitten pannulle balsamicon ja tomaatit. Annoin tomaattien hieman lämmetä pannulla ja maustoin lisäkkeen pippurilla, ruohosipulilla ja basilikalla. 

Grillasin oliiviöljyllä ja bruschetta-mausteella sipaistuja leipäviipaleita hetken aikaa. Kokosin isolle lautaselle lasipurkkiin lusikoidun burratan, lämpimän tomaattilisäkkeen, kasvihuoneesta kerättyjä salaatinlehtiä ja grillattuja leipäviipaleita. Kokoonnuimme keittiön pöydän ympärille ensimmäistä kertaa tällä viikolla koko perheellä ja söimme iltapalan makoisiin suihin. Samalla minä tenttasin nuorison kuulumisia ja he vastasivat totuttuun tyyliin, että ihan ok ja ei mitään erityistä.


Nanna oli oikeassa, burrata oli oikein mainio sörsseli, teini arveli syövänsä sen aamulla loppuun paahtoleivän päällä. Saattaa olla, että purkki kyllä tyhjenee illan pimetessä, jos tässä vielä "nälkä" yllättää. 

Girosta olemme ulkona kun västäräkit, sillä emme ole ehtineet katsoa eilistäkään etappikoostetta. Olen hieman käärmeissäni Eurosportin tämän vuotisesta Giro-politiikasta, sillä useimpina päivinä Selinit ovat päässeet ääneen vasta jälkilähetyksissä. Vaikka lontoonmurre luonnistuukin meiltä, ei se ole sama asia, kuin kuunnella Peterin ja Christianin selostuksia. Toivottavasti kesän seuraavissa kisoissa sama homma ei jatku. Kohta Kammenpyörittäjä saapunee sisälle kiinteistöön ja katsomme eilisen koosteen ja jollei nukkumatti meitä korjaa, lopuksi vielä tänäisenkin. 

20 kommenttia:

  1. Meidän torin juustokaupassa on burrataa;sellaisissa söpöissä pikkupusseissa (laitoin blogiin) enkä varmaan olisi niitä edes huomannut ilman sitä Nanann postausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun pitää ostaa vaan vielä laadukkaampaa mozzarellaa seuraavaan erään:)

      Poista
  2. Tämähän on jännittävää! En ole tiennyt tällaisesta herkusta mitään..

    VastaaPoista
  3. Onpa herkullisen näköinen herkkulautanen :) luin Nannan jutun burratasta, mutta olen toistaiseksi vain ihaillut sitä hänen blogistaan, ehkäpä tätä uskaltaisi kokeilemaan itsekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieleni teki avata purkki artisokan pohjiakin ja joku kinkkupaketti, mutta pidättäydyin vain Nannan ehdottamissa herkuissa:)

      Poista
  4. hauskan näköinen sörsseli tosiaan - on ollut säälittävän naurettava kiire ja kaikki tällaiset ihanuudet on menny ihan ohi. Onneksi postasit jotta mäkin pääsin mukaan trendin aallonharjaan ;)

    VastaaPoista
  5. Näyttääpä herkulliselta! Milloinhan tuon saisi itse aikaiseksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se muuten vie paljon aikaa, kunhan muistaa vaan aloittaa ajoissa :)

      Poista
  6. Todella herkullisen näköistä ja sopii kivasti kesäiltoihinkin. Näen itseni jo mökille katselemaan merelle ja nauttimaan burrataa ja lämmintä tomaattilisuketta kevyesti grillatulta leivältä. Täydellistä!

    Minäkin tykästyin Nannan postaukseen, mutta samalla linjalla muiden kiireisten ihmisten kanssa - en ole (mukamas) ehtinyt. Nyt pitää reipastua sinun esimerkkisi innoittamana ;)

    VastaaPoista
  7. Jotenkin täälläkään ei ole nyt ehditty kokata mitään yhtään aikaavievämpää. Tämä on aivan ehdottomasti menossa kokeiluun.

    Tiettävästi jossain ikävaiheessa kokonaiset lauseet katoavat, mutta empiirisen tutkimuksen perusteella ne palautuvat viimeistään kotoa muuton jälkeen ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on jo aloitettu pitempiin lauseisiin paluu, jossain vaiheessa varhainteiniyttä vastaukset olivat tätä luokkaa: o ja e :D

      Poista
  8. Voi, miten herkullisen näköistä.

    VastaaPoista
  9. Tulipa herkullisennäköinen burratasetti sillä suunnalla! Pääsin juurikin Italianvisiitillä oikein kehuskelemaan, miten meillä oli tehty burrataa (suurella menestyksellä) ihan omassa kotona. Seuraavaksi pitää kokeilla myös nuo herkut tomaatit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatit soivat siinä mainiosti, haaveilen siitä artisokasta samalla lautasella :)

      Poista
  10. Katsos kun mä oon ollu melkein koko toukokuun internet-pimennossa, enemmän tai vähemmän, multa on menny kaikki nämä jutut ohi...Kun nyt viimein pitkästä aikaa pääsin lukemaan tuota vaasa postausta, scrollasin alaspäin, että meniköhän se nyt ollekkaan sinne Gustav Wasaan, mistä myönteisestä postauksesta kovin ilahduin ja ihmettelin vaan niitä fanipuheita, kunnes tajusin, että ehkä muhun onkin viitattu jo aikaisemmin ja täällähän se burrata möllöttää!!

    Sä oot niin toiminnan nainen! Ihana kun menit kans kokeilemaan! Saa nähdä saako nua muut uhoojat (vaikka eivät oo edes pohjalaisia) mitään aikaan ...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo-o, täällä sitä puhutaan kaikenlaista sinun selkäsi takana:D Kattotaan nyt, kuka muu tohtii kokeilla, se oli tosiaan ihan pikkuisen epäilyttävän näköistä siinä alkuvaiheessa, kuten sinäkin tunnustit, mutta epäluulo oli ihan aiheetonta!

      Poista