maanantai 31. joulukuuta 2012

Blinit


Uudessavuodessa ei ole muuta vikaa, kuin että se tulee liian pian joulun jälkeen. Ei oikein ole ehtinyt toipua henkisesti ja fyysisesti joulun herkutteluista. Ajatuksissa ovat kaikenlaiset tipattomuudet ja rasvattomuudet, keveydet ja uudet elämät. Mitäänhän niistä ei koskaan tule, mutta jotenkin tuntuu, ettei nyt juuri pitäisi mässäillä, eikä kokkailla ylettömästi. Eikä tietysti tarvitsekaan. Perheen miesväki oli tapansa mukaan avulias, kun kyselin mitä tahtoisivat syödä vuoden viimeisenä päivänä. Sain kuulla mm. jotain hyvää ja kaikki käy. Se helpottaa mukavasti kauppareissua. Pari kiloa tuota kotimaista luomuhyvää ja sitten vähän pienempi pala siivuina tuota kaikki käytä. 

Ehdotin sitten itse itselleni, että kävisivätkö blinit. Se sopi minulle oikein hyvin ja miesväkikin oli sopivan johdatellusti samaa mieltä. Tein blinejä viimeksi kaksi vuotta sitten myös uutena vuonna ja silloin ystäväni sauvajyväsen ohjeella. Tuolloin olin saanut ohjeen sähköpostitse, eikä minulla ollut sitä tallella enää. Tänään ohjetta etsiessäni en älynnyt katsoa sauvajyväsestä, vaan otin ohjeen täältä. Saisipa nähdä tulisiko yhtä hyviä. Olinhan unohtanut kokonaan tuon voin kirkastamisenkin. 

Taikinan tekeytymisaika jäi nyt muutamaan tuntiin, sekin epäilytti. Olisi pitänyt aloittaa jo eilen. Turskale, niin monta keittiöjuttua pitäisi älytä aloittaa jo eilen. Taikinaan tuli:
  • 4 dl maitoa
  • 1/3 pakettia tuoretta hiivaa
  • 3 dl tattarijauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
  • 0,5 dl voisulaa
  • 2 dl olutta
  • 1 tl suolaa
Lämmitin maidon kädenlämpöiseksi ja musertelin hiivan kulhon pohjalle. Sekoitin maidon mukaan ja liuotin hiivan maitoon. Mittasin tattarijauhot ja sekoitin ne maitoon. Sitten seurasi pikayö, joka kesti kolmisen tuntia. Sen aikaa taikinanalku tekeytyi huoneenlämmössä. Erottelin kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin ja vatkasin valkuaiset vaahdoksi. Sulatin voin ja mittasin vehnäjauhot. Otin esille kulhon, jossa taikinanalku oli tekeytymässä ja lisäsin sinne vuoronperään keltuaiset, oluen, sulatetun voin, suolan ja vehnäjauhot. Vispilöin taikinan tasaiseksi ja lopuksi kääntelin mukaan valkuaisvaahdon. Jätin taikinan edelleen huoneenlämpöön ja toivoin, ettei se menisi jotenkin pilalle sillä välin, kun kävisimme perinteisillä uudenvuoden glögeillä naapurissa. 

Myöhemmin illalla paistoin blinit runsaassa voissa ja söimme herkut kukin mieluistensa lisäkkeiden kanssa. Tarjolla oli punasipulisilppua, kirjolohen mätiä, smetanaa, savulohta, jokirapuja, graavilohta, pikkukurkkuja ja makeina vaihtoehtoina hilloja ja kermavaahtoa, mutta niitä emme ensisyömisellä jaksaneet.

24 kommenttia:

  1. oooh... ihanaa. tää menee taas sille listalle...heti kun tää vauva syntyy mä haluan...:) hyvää uutta vuotta!!

    VastaaPoista
  2. Hyvää uutta vuotta sinne kauaskauas!

    VastaaPoista
  3. Olen hipelöinyt blinipannua jo useampaan otteeseen. Vielä en ole tarttunut tuumasta toimeen, ehkä pitäisi. Niin hyvältä ne aina näyttävät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä sanoa, että sauvajyväsen neuvoin blineistä tuli vielä parempia, mutta kyllä nämä tämänpäiväisetkin maistuivat:)

      Poista
  4. Blinejä, nam, nam. Jospa saisi jonkun mateen mukana mätisetin...
    Maukasta uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinne! MInä en muuten ole mateen mätiä koskaan syönyt.

      Poista
  5. Oi ja voi, nämä herkut ovat jo piiiitkään roikkuneet testilistallani. Blinipannun sain hankittua muistaakseni viime vuonna, tattarijauhot muuttivat kaappiin kuluvana vuonna ja josko sitten ensi vuonna jo pääsisin tuumasta toimeen... :D Maukasta alkavaa ruokavuotta!

    VastaaPoista
  6. Jotain hyvää ja kaikki käy... jokaemännän toivevinkit... ;)

    Mutta blinit on <3 . Ehdottomasti

    VastaaPoista
  7. Pitäisi tosiaan hankkia se blinipannu... Nää on ihan liian hyvän näköisiä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeen täyttäviä ne vain ovat, kolmen jälkeen piti jo harkita kovasti jaksanko syödä neljännen, nuo olivat noin kuusi senttiä halkaisijaltaan. Kuvausmannekiinin vielä popsin sitten :D

      Poista
  8. Olen tehnyt tuolla samalla hesarin ohjeella ja todennut, että tällä tulee vielä parempia. Jotenkin kuohkeampia
    http://suolaajahunajaa.wordpress.com/2012/02/11/blinipannu-kuumana/

    Se on Välimäen eikä minun reseptini, joten voit huoletta kehua sitä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, pitää kokeilla seuraavalla kerralla tätä. Luulen kyllä, että se pikayö oli tuossa se syy, miksei aivan osunut ytimeen. :)

      Poista
  9. Ja mieti sinulla voisi olla sellaisetkin miehet, jotka aina haluaa vain makaronilaatikkoa tai nakkikastiketta. Tuo on p-a-l-j-o-n parempi vaihtoehto ;-) Se olisi ainakin minun henkilökohtainen helvettini keittiössä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on se noinkin, ihan totta. Sushia meillä nuorin usein toivoo ja siihen askarteluun menee sen verran enemmän aikaa ja tahdon siinä koittaa oppia aina jotain uutta, että sitten saattaakin tulla sitä makaronilaatikkoa :D Se on oikeasti hieno asia, että aina kaikki kelpaa. Ja luottamuksenkin osoitus, kun kaikki käy:)

      Poista
  10. Nam! Herkullisen näköisiä blinejä olet paistellut.
    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vältin täpärästi ähkyn, kun ystävät pyysivät lasilliselle :D Hyvää uutta vuotta sinullekin!

      Poista
  11. Slurps, blinit mädillä tai lohella on jotain niiiiin hyvää! Kiva huomata, että sultakin tilataan ihansamapäätäsä-illallisia...

    VastaaPoista
  12. Nam, blinit ovat kyllä erinomaista uudenvuodenruokaa :) ensi kerralla kokeilen itsekin sitä kirkastettua voita niin ei tarvitse syödä silmät kirvellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä mielessä uusivuosi voisi olla useammin, että tulisi tehtyä blinejä :D

      Poista
  13. Ripsarit poskilla nauran täällä, tää oli tosi hyvä! Ja blinitkin varmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opetithan jo silloin kauan sitten, että meikit pitää aina poistaa, no vaikka itkemällä sitten :D

      Poista