sunnuntai 26. elokuuta 2012

Magdalenat

Espanjassa näitä pieniä sieviä kakkusia kutsutaan magdalenoiksi, kun ne pohjoisessa naapurissaan ovat madeleineja. Leivonaisissa on pari pientä eroa tuon kirjoitusasun lisäksi. Kun madeleineissa on sitruunaa, on magdalenoissa appelsiinia. Voin sijaan Espanjassa käytetään oliiviöljyä. Nämä kaksi pientä muutosta tekevät leivonnaisten tuoksun ja maun erilaisiksi.

Otin ohjeen magdalenoihin Bob Vivant-blogista. Minulla ei ollut appelsiinikukkavettä, niin luulin, mutta sitten muistin (liian myöhään tietysti), että onhan minulla jostain siunaantuneena pullo appelsiinikukkavettä. Pitää seuraavalla kerralla käyttää sitä. Nyt käytin appelsiinimehua. Taikinasta tuli 12 magdalenaa ja siihen meni (mitat muutettu joltisellakin tarkkuudella):
  • 1,6 dl venhäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 0.5 tl leivinjauhetta
  • 2 kananmunaa
  • 0,75 dl tomusokeria
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1 tl appelsiininkukkavettä
  • muutama lehti tuoretta rosmariinia silputtuna
  • 0,6 dl oliiviöljyä +vuoan voiteluun
  • tomusokeria koristeluun
Kuumensin uunin 180 asteeseen ja voitelin madeleinevuoan oliiviöljyllä. Vatkasin kananmunat ja tomusokerin vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistin toisessa kulhossa jauhon, suolan ja leivinjauheen. Lisäsin joukkoon hunajan, vaniljauutteen, appelsiinimehun- ja kuoriraasten (kukkavesi löytyi liian myöhään) ja rosmariinin. Yhdistin kulhoon kananmunavaahdon ja oliiviöljyn ja sekoitin taikinan tasaiseksi. Lusikoin taikinaa vuoan kolosiin ja paistoin magdalenoja noin 12 minuuttia. Olisi kannattanut myös jauhottaa koloset, sillä leivonnaiset olivat aika piukassa kiinni vuoassa. Silikonilastalla sain ne kuitenkin irti nätisti. Magdalenat sopivat aamiaisella hyvin yhteen maitokahvin kanssa.

Päivän pyöräilyannos on vasta edessäpäin, kun Vueltan yhdeksäs etappi ajetaan Andorrasta Barcelonaan. Matkaa kertyy 194 km ja kun se on poljettu on käsillä ensimmäinen lepopäivä. Tänään punainen johtajan paita ei vaihtane omistajaa ja muutenkin etapin luonne lienee hieman siirtymätaivaltyyppinen. Ennen päivän Vuelta-lähetystä saamme katsella myös Ranskasta Grand Prix Plouayta. Tästä tapahtumasta en ole kuullut aikaisemmin, joten on kiinnostavaa nähdä mistä on kyse. 


12 kommenttia:

  1. Mulla on ollut iät ja ajat magdalena/madeleine-vuoka,ja olen varmaan käyttänyt sitä tasan kerran! Tuli kyllä himo tehdä niitä nyt kun näin postauksesi!

    VastaaPoista
  2. Puuttuu madeleinevuoka :( Vaan ei kai se oo kun ostaa semmoinen, kun vastaan tulee.

    VastaaPoista
  3. Kirppareilla törmää usein näihin vuokiin, ja tekis mieli aina ostaa. Tähän mennessä on järki voittanut kun madeleinet ei ole musta mitenkään erikoisia, mutta nää vaikuttaa tosi hyvälle. Appelsiininkukkavettä ja rosmariinia, ei voi olla huonoo!

    VastaaPoista
  4. Yaelian:Minä en ihan kauhean tyytyväinen ole tuohon vuokaani, vaikka se näyttää tosi pätevältä, en tiedä miten se pitäisi voidella vai eikö pitäisi... Mutta nyt onnistuin saamaan leivonnaiset suht nätisti irti.

    Kotiharmi: muffinivuoka passaa yhtä hyvin:)

    Veera: Tuossa oli kyllä tosi hyvä tuoksu. Rosmariinia olisi voinut olla vähän enemmänkin. Olen sen kanssa aika varovainen.

    VastaaPoista
  5. Madeleinet serkkuineen kuuluvat (nekin) "pitäisi tehdä" -listalle. Se lista on kyllä kovin pitkä...
    Varvaskoukut, sellaiset mulla muuten oli 80-luvun retkipyörässä. Kyllä nykylukkopolkimet ovat tosi näppäriä koukkuihin verrattuna :).

    VastaaPoista
  6. luimupupu: Tuossa pösössä on koukut just sen takia, että se kelpaa sinne L`Eroicaan. Pitää vaan hankkia asialliset kengät, nyt olen polkenut vähän väsähtäneillä tennareilla, nolottaa :D Kyllä minäkin muuten nyt olen lukkopolkimiin ihastunut vakavasti.

    Minullakin tuo "pitäisi tehdä"-lista on kyllä loputon. Sen voisi oikein konkretisoida ja kirjoittaa ylös, mahtaisiko yksi arkki riittää?

    Olivat magdalenat hävinneet työvuoroni aikana, joten ilmeisen hyviä olivat:)

    VastaaPoista
  7. Seuraa olennainen kysymys: kummat ovat mielestäsi parempia, medeleinet vai magdalenat? :)

    VastaaPoista
  8. Saima: kyllä magdalenat taisivat olla parempia, pidin siitä appelsiinista kovasti.

    VastaaPoista
  9. Jälleen yksi keittiövempain joka puuttuu! :D

    Suloisia leivonnaisia, pitääpä ryhtyä metsästämään moisille vuokaa :)

    VastaaPoista
  10. annemi: tilasin omani jostain verkkokaupasta ja toisen löysin kirpparilta, mutta se on aika kulunut, kaunis mutta kulunut:)

    VastaaPoista
  11. Mielenkiintoista, minun pitää kokeilla näitä madgaleenoja kanssa.

    VastaaPoista
  12. Ankerias: Kokeile ihmeessä ja suosittelen, että laita reippaasti appelsiinia:)

    VastaaPoista