lauantai 20. elokuuta 2011

Varpaat reunalla, sukellus Espanjaan alkamassa!


Tänään alkaa La Vuelta, Espanjan ympäriajo ja myös blogimme alkuperäisen ruokahaasteen kolmas osa. Jokaisena Vueltan päivänä teemme jotain espanjalaista ruokaa, ottaen huomioon raaka-aineiden saatavuuden, käytettävissä olevan ajan sekä vaatimattomat taitomme tämän maan ruokakulttuurin suhteen.

Preppauskurssina katselimme DVD:ltä tuoreen brittisarjan, jossa Rick Stein autoili ympäri Espanjaa tutustuen maan eri osien ruokiin, kokkailipa itsekin kevyesti vanhan lainavolkkarin keittolevyllä. Päällimmäiseksi jäi mieleen muutama perusmauste, kuten sahrami ja pimenton. Mieltä rauhoitti se, että espanjalaisen perusruoan tärkein puoli ei ole näyttää kauniilta. Sitä ei piiperretä lautaselle pieniä nökösiä, joiden päälle asetellaan hienostuneita koristeita, vaan ruokaa mätetään isolla lusikalla lautaselle ja siitä ääntä kohti. Hyvän espanjalaisen ruoan perusta lepää hyvissä tuoreissa raaka-aineissa (missäpä maassa ei?) ja jonkunlaisessa maanläheisyydessä, siinä että käytetään sesonginmukaisia tuotteita yksinkertaisesti ja juurevasti.

Keittokirjakokoelmani Espanja-osasto on yksi kapeimmista, mutta siihen kuuluu kolme kelpo teosta. Carlos Horrillo ja Patrick Morcas ovat kirjoittaneet kirjan TAPAS, yksinkertaisia yhdistelmiä, hätkähdyttäviä makuja. Jane Lawsonin kirja Spanish kitchen ja yleisteos Välimeren keittiö - Espanja tarjoavat vinkkejä haparoivaan kauhanpyöritykseeni espanjalaisen ruoan kattilassa.

Illalla pyöräilylähetyksen alkaessa on varmasti mukava istahtaa sohvalle ja napostella Jane Lawsonin ohjein valmistettuja savuisia paahdettuja manteleita. Koska ehdin itse kotiin vasta verraten myöhään, toivon niitä säästetyn minullekin eikä niiden kyytipoika, espanjalainen finokaan ole loppunut. Olen muuttanut cup-mitat deseiksi parhaan kykyni mukaan, joten kädet kyynärpäitä myöten ristiin!
  • 1,5 rkl voita
  • 0,6 dl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 3,5 dl kuorittuja manteleita (tietysti mieluiten espanjalaisia)
  • 2,5 tl merisuolaa, kevyesti murskattuna
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl pimentonia (=savustettua paprikajauhetta)
  • 0,5 tl kuivattua oreganoa
  • ripaus cayennepippuria
Sulata voi ja kuumenna se öljyn kanssa pienessä pannussa keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja mantelit ja paista niitä sekoitellen koko ajan 5-6 minuuttia, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Nosta mantelit reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle, jolloin ylimääräinen rasva valuu pois. Sekoita suola, sokeri, paprikajauhe, oregano ja cayennepippuri kulhossa. Lisää mantelit ja sekoittele mausteseos kauttaaltaan manteleiden ympärille. Levitä mantelit tarjottimelle ja anna jäähtyä. Tarjoile pikkupurtavana kylmän finon kanssa.

Tällä hetkellä en vielä osaa nimetä omaa suosikkiani Vueltaan, mutta tämänpäiväinen joukkueaika-ajo toimii oivana ajajien esittelynä.

2 kommenttia:

  1. Nam, kuulostaa ihanan mausteisilta! Sopivat varmaan myös joulun aikaan naposteltavaksi.

    VastaaPoista
  2. Hiidenuhma: kyllä vaan, noita napostelee kyllä mielikseen, se cayennepippuri meiltä jäi uupumaan, kun olinkin ostanut jotain ihan muuta maustetta, pieni polte lisäksi olisi ollut paikallaan!

    VastaaPoista