sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Potage Saint-Germain


Pakastimessa on jonkun aikaa pyörinyt pussillinen herneitä, joille en ole alunalkaenkaan oikein keksinyt käyttöä. Eräässä ranskalaisen ruoan kirjassani oli sopiva alkukeitto-ohje, johon sain herneet mukavasti käytettyä. Kyseessä on vihreä hernesosekeitto. Siihen voi mainiosti käyttää pakasteherneitä, jollei tuoreita ole saatavilla.  Kirjani mukaan keitto on lähtöisin eräästä Pariisin esikaupungista, jossa kauppapuutarhoissa viljeltiin hernettä. Tämän keiton valtti on nopeus, etenkin kun vertaa meikäläiseen hernekeittoon, jonka keittelyyn saa hyvinkin kulumaan useita tunteja. Makua voisi kuvailla hennoksi. Myös ripaus hyvää oliiviöljyä keiton pinnalla olisi voinut olla paikallaan. 2-3 annokseen tarvitaan:
  • nokare voita
  • 2-3 salottisipulia hienona silppuna
  • 400 g herneitä
  • 5 dl vettä
  • 3-4 rkl kermaa
  • suolaa ja pippuria
  • krutonkeja tai rapeiksi paistettuja pekoninmuruja koristeluun
Sulata voi padassa, lisää sipulit ja kypsennä niitä muutamia minuutteja. Lisää herneet ja vesi sekä mausteet. Keitä herneitä noin 15 minuuttia. Kun herneet ovat pehmeitä, soseuta ne keitinliemitilkan kanssa, lisää lientä sen verran, että saat sopivan paksun keiton. Kaada sose takaisin pataan, lisää kerma ja kuumenna keitto uudelleen kuumaksi. Tarjoile krutonkien tai  pekonimurujen kanssa alkuruokana.


Tour de Francen toinen kilpailupäivä piti sisällään joukkueaika-ajon. Sää näytti olevan pilvinen eikä ilmeisesti aivan niin lämmin kuin eilinen. Team Garmin-Cervelo oli paras joukkue ja keltaisen paidan sai päälleen norjalainen Thor Hushovd.

4 kommenttia:

  1. Vähän fiinimmältä tuo baskeripäiden hermari vaikuttaa.

    Jonkin aikaa mietin blogin nimen kirjoitusasua, mutta taustakuvan nähtyä syy oli ilmeinen. Hauska löytää tänne!

    VastaaPoista
  2. Jasu: Kiva että löysit blogiin! Juu, nimi on olevinaan nokkela:))

    VastaaPoista
  3. Nimi on hauska ja nokkela, vaikka omat ajot suuntaakin ihan metsään ja olen vannoutunut Shimano-mies.

    VastaaPoista
  4. Jasu: minä auliisti myönnän, että nämä osasarjat ja pakat ja välitykset ovat minulle suht vierasta aluetta, mutta toinen puolisko menee metsät ja maantiet ja pyöriä on pihassa ja tallissa ainakin (kuulema lähes) riittävästi ja varmaan siellä Shimanokin jossain vilahtaa:))

    VastaaPoista