keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Madeleinet, nuo teen somat seuralaiset

Ihan must, on on!!
Ruoka- ja leivonnaisajatukseni ovat jo sangen kallellaan Ranskaan päin, vaikka Tourin alkuun on vielä 24 päivää. Toisaalta työkiireet estävät kovin mutkikkaita kokkauksia ja suunnitelmien tekoa, niin että bloggauskärpäsen edelleen purressa on käytettävä kevyempiä keinoja ja tehtävä jotain pientä ja sievää. Hankin keväällä kauniin ja ah niin välttämättömän madeleine-vuoan, jota kokeilin silloin kerran. Taikina oli todella paksua ja annostelin sitä liikaa pieniin simpukankuoren muotoisiin kolosiin, leivonnaiset pursuivat ylitse eikä haluttua muotoa oikein tullut esille. Makukin oli vähän ätläkän puoleinen. Nyt sitten etsin uutta ohjetta ja löysin mukavaan Ruokablogi Ankerias Vipuseen, jossa madeleineja oli tehty toukokuussa. Sähkövatkaimemme simahti joitakin aikoja sitten, eikä uutta ole vielä hankittu, niin ollen ohjeen mutkattomuus ja vähäinen vatkaaminen olivat heti plussaa, yhdestä kananmunasta ja 75 grammasta sokeria nyt selviytyy vispilälläkin.

  • 1 kananmuna
  • 75 g sokeria
  • 75 g vehnäjauhoja
  • 60 g voita sulatettuna
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • puolen sitruunan mehu ja kuori raastettuna
  • 1 tl vaniljasokeria
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi.  Sekoita muut kuivat aineet keskenään ja siivilöi kananmuna-sokerivaahtoon, lisää voi ja sitruunankuori- ja mehu. Kääntele nuolijalla tasaiseksi taikinaksi. Määrästä tulee juuri sopivasti 12 pientä madeleinea, ruokalusikallinen taikinaa/kolonen. Paista noin 10 minuuttia ja kopistele hieman jäähtyneet leivonnaiset vuoasta.

Tällä kertaa en voidellut vuokaa, mutta se olisi ehkä kannattanut tehdä, ei niinkään tarttumisen vuoksi, vaan leivonnaisen pohjavärin vuoksi. Nyt se meni asteen pari liian tummaksi. Maku oli valloittavan sitruunainen ja madeleine onkin oiva kumppani kuuman teekupillisen kanssa, näin hellepäiväkin.

Joku jo haukkasi!!

Criteriumin eiliset tapahtumat menivät minulta ohitse, mutta pikaisella vilkaisulla huomaan, että Vinokourov edelleen johtaa. Nyt myös on saatu eroja sen verran kilpailijoiden välille, ettei paitojenkaan kanssa ole enää kerrospukeutumisongelmaa, vaan jokaiseen osioon on saatu oma johtajansa. Tänään ajetaan henkilökohtainen aika-ajo, jolla on mittaa 42,5 km. Toivoakseni illalla on aikaa katsoa sitä tallenteelta, kun päivät tohinat on saatu valmiiksi. Tämänhetkinenkin kilpailun ykkönen kuuluu suosikkeihini, joten senkin puolesta kilpailua on mukava seurata.


2 kommenttia:

  1. Kiva kun tykkäsit tästä reseptistä. Taidan kanssa ensi kerralla sokeroida nuo madeleinet tuolla tavoin. Hyviltä näyttävät!

    VastaaPoista
  2. Oikein olivat pirteän makuisia, teen toistamiseenkin kyllä, luulen että taikina kyllä pärjää hyvin sen aikaa,kun eka pellillinen paistuu. En sentään investoinut kahteen näin tähdelliseen peltiin:))

    VastaaPoista