tiistai 17. toukokuuta 2011

Sopranos-henkeen

Pistaasicantuccineja ja lihapullia

Tänään tein ihania kahteen kertaan paistettavia, kahviin tai makeaan viiniin kastettavia korppuja. Ohjeen otin Glorian ruoka & viini-lehden numerosta 3/2011.
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl erikoishienoa kidesokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/2 rkl hienoksi raastettua sitruunankuorta
  • 1 dl oliiviöljyä (ei neitsytöljyä)
  • n 5 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 dl kuorittuja, karkeaksi rouhittuja pistaasipähkinöitä
Kuumenna uuni 185 asteeseen. Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyesti kierrevatkaimella isossa kulhossa. Lisää suola, raastettu sitruunankuori ja öljy. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja pistaasit, lisää ne taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja muotoile kolmeksi tangoksi, noin 5 cm levyisiksi. Nosta tangot leivinpaperilla vuoratulle pellille ja taputtele melko mataliksi. (oma huomio: taikina leviää uunissa, jätä väliä, etteivät tartu toisiinsa) 

  • 1 kananmuna
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl vettä
Sekoita nämä kolme ainesta keskenään, voitele seoksella taikinatangot ja paista niitä noin 30 minuuttia uunin keskiosassa. Kun pinta on kauniin kullanvärinen, ota pelti uunista ja vähennä lämpö 100 asteeseen. Anna leivonnaisten jäähtyä 10 minuuttia ja leikkaa ne sitten vinottain noin 1,5 cm leveiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet leikkuupinta ylöspäin pellille ja kuivata niitä 60 minuuttia uunissa 100 asteessa.
Ennen toista paistamista
Ennen viiniä

Päivälliseksi meillä on lihapullakastiketta ja spagettia Sopranos-tyyliin. Meillä on menossa kotoinen rakennusprojekti, joten rakentajat tarvitsevat tukevaa ruokaa! Ihan niin perusteellisesti ei ollut aikaa kastiketta keitellä, kuin kirjassa Sopranos keittiössä, kehittelin tomaattikastikkeen paseeratuista tomaateista, yrteistä ja sipulista. Kastike sai kiehua lempeästi sen aikaa, kun valmistin lihapullat.
  • 700 g jauhelihaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 kananmunaa
  • suolaa ja pippuria
  • 1 dl parmesanraastetta
  • yrttejä silppuna, esim sileälehtistä persiljaa tai basilikaa

Koepaistoin taikinasta pienen palan, jotta tiesin tarvittaessa lisätä mausteita. Pyöritin taikinasta noin 5 cm halkaisijaltaan olevia pullia. (halutessaan niitä voi paistaa pannulla joka puolelta, tai kypsyttää suoraan tomaattikastikkeessa). Tarjolle spagetin ja parmesanraasteen kanssa.

Pullat ennen kuumaa kylpyä
Lähetys Girosta ei ole vielä alkanut, mutta illempana päästään taas sitäkin seuraamaan.

Nyt kokkaamista Italia-teeman mukaisesti ja pyöräilyn seuraamista on takana reilu viikko,. En ole koskaan ole suunnitellut kovinkaan paljon etukäteen mitä milloinkin laittaisin ruoaksi, mutta nyt siitä kyllä olisi hyötyä. Muutamaan kertaan olen joutunut muuttamaan suunnitelmiani puuttuvien aineksien vuoksi tai siksi, että valmistamiseen meneekin enemmän aikaa, kuin olin pikaisella ohjeenlukemisella varautunut. Sitäpaitsi työkin haittaa tätä hauskaa harrastusta! En ole vielä tehnyt mitään suuria kulinaarisia ponnistuksia tai vaikeita ruokia, lähinnä ajanpuutteen vuoksi, mutta tulevina päivinä on enemmän aikaa. Jos vain uskallan, kokeilen valmistaa macaron-leivonnaisia. Ainakaan vielä ei tunnu siltä, että ajatus heinäkuisesta Tourista ja ranskalaisittain kokkaamisesta väsyttäisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti